Až 80 % chuti tvoří vůně. Spoustu jídla rozlišíme pouze čichem
Že obrovská součást požitku z jídla tvoří vůně, je asi známý fakt. Když jsme nemocní, tak nám všechno jídlo připadá takové mdlé a obvykle říkáme, že je všechno bez chuti. To ale není nutně tím, že je nám špatně, ale že máme ucpaný nos a necítíme většinu toho, co tvoří požitek z jídla.
Náš čich je dokonce tak významným smyslem v rozpoznávání toho, co vlastně jíme, že spoustu jídel bez čichu vůbec nerozeznáme. Mezi tato jídla patří jablko, cibule a brambora. Pokud si zacpeme nos, zakryjeme oči a jídlo připravíme tak, abychom například necítili šlupku jablka při zakousnutí, tak nám budou tyto 3 pochutiny připadat prakticky totožné.
Zvlášť u cibule, kterou obvykle máme zažitou jako poměrně intenzivní zeleninu, kterou je potřeba tepelně upravit, než je poživatelná, je to překvapivé. Onu intenzivní chuť ale způsobuje právě vůně, která nás nutí slzet. Když nám cibulová vůně nejde do očí a do nosu, je cibule vlastně neškodný kus zeleniny, který klidně sníme za syrova.