PřírodaLidé

Na vypěstování a zpracování kávových zrn pro přípravu jediného šálku je potřeba 140 litrů vody

Káva spotřebuje poměrně hodně vody

Na ranní (dopolední, polední, odpolední a někdy i večerní) kávu mnozí z nás nedáme dopustit, ale pravda je, že nejde o zrovna ekologický nápoj. Na kávu jsou potřeba kávová zrna, která stojí poměrně hodně úsilí i vody. Na vypěstování a zpracování tolika kávových zrn, abychom si mohli připravit jediný šálek tohoto lahodného energetického moku, potřebujeme neskutečných 140 litrů vody.

Je vidět, že spotřeba vody v domácnosti je v zásadě jen velmi malou částí toho, kolik vody ve skutečnosti opravdu potřebujeme na vypěstování ovoce, zeleniny nebo třeba kávy, ale také na chov zvířat, ze kterých máme maso, mléko nebo vejce.

Vyhození každého kusu potravin tak znamená, že tato snaha přišla v zásadě vniveč, takže je potřeba i v rámci šetření s vodou myslet na to, že bychom neměli vyhazovat potraviny a měli bychom tedy nakupovat střídmě a jen to, co ve skutečnosti potřebujeme.

Zdroj
World Economic Forum
Back to top button