Pálivost v jídle není chuť, ale kombinace bolesti a pocitu horka
Pálivé jídlo nás vlastně bolí
Náš jazyk dokáže rozeznat 5 základních typů chutí: hořkou, sladkou, slanou, kyselou a umami (tedy jakási delikátnost, která spojuje chutě dohromady). Podle výzkumů jsme schopni receptory na jazyku vnímat i chutě jako tučnou nebo rozeznávat komplexní sacharidy. Nikde se ovšem neučíme o chuti pálivé. A je to z toho důvodu, že pálivá vlastně není chuť.
Co se tedy stane, když se zakousneme třeba do chilli papričky? Za pálivost v jídle může látka zvaná kapsaicin. Tato látka způsobuje u všech savců pocit pálení při dotyku s kůží nebo jazykem. Když se kapsaicin dostane do kontaktu s jazykem, tak nepůsobí na chuťové pohárky, ale na receptory bolesti. V jazyku je spousta nervových zakončení, které posílají do mozku pocit bolesti. Kapsaicin ale působí i na receptory, které vnímají teplo. Proto pálivé jídlo způsobuje pocit horka a my se tak potíme při vychutnávání si velmi ostrého pokrmu.
Pálivost tak není chuť, protože nepůsobí na chuťové pohárky, ale kombinace bolesti a horka. Papričky (nebo jiné pálivé jídlo) má i další složky, které pak na chuťové pohárky vliv mají, takže chutnají jinak, ale samotná pálivost mezi chutě nepatří.