Příroda

Po snědení zázračného ovoce bude kyselé i hořké jídlo chutnat sladce

Zbraň v boji proti cukrovce?

Synsepalum dulcificum je keř, který plodí nenápadné asi 2 centimetry velké červené oválné bobule, kterým se říká miracle fruit, tedy zázračné ovoce. Bobule nemají nijak zázračnou chuť a chutnají spíše tak nějak nijak. Obsahují ovšem protein miraculin, který se váže na chuťové pohárky a na 30 minut až 2 hodiny ovlivní jejich funkci, než je přirozeně smyt slinami.

Miraculin zařídí, že chuťové pohárky, které normálně vnímají hořkou nebo kyselou chuť, nyní vnímají chuť sladkou. To v praxi znamená, že i citron najednou chutná sladce. Kromě přeměny chuti na sladkou také vše chutná výrazně intenzivněji a prožitek z jídla je o to zajímavější. To může pomáhat lidem, kteří například trpí cukrovkou, protože mohou jíst i nesladké jídlo, ale to má najednou sladkou chuť. Zázračné ovoce také funguje jako přírodní umělé sladidlo, což může pomáhat lidem, kteří trpí nadváhou, ale stále si chtějí dopřát sladkou chuť.

Některé restaurace v zahraničí dokonce zázračné ovoce přímo využívají. Zákazník si před jídlem dá bobuli zázračného ovoce, což znamená, že jídlo v menu vlastně nemusí obsahovat téměř žádný cukr oproti běžným receptům. I „sladké“ koblihy jsou najednou bez cukru výrazně zdravější, aniž by se museli lidé vzdát požitku ze sladkého.

Zdroj
Dailymail
Back to top button