Věda a technikaLidé

Poslech vysokých tónů zvýrazňuje sladkou chuť, poslech nízkých tónů hořkou

Výběr hudby může změnit, jak vám něco chutná

Restaurace obvykle pouští běžné radiové stanice, ale ukazuje se, že to nemusí být až tak dobrý nápad. Výběr správné hudby může zvýraznit chuť podle toho, co se v dané restauraci nabízí. A lepší chuť znamená více zákazníků. Výzkumy ukazují, že vysoké nebo nízké tóny zvýrazňují specifickou chuť, takže třeba cukrárny by udělaly dobře, kdyby hrály hudbu s vyššími tóny.

Výzkum se provedl tak, že lidé v laboratoři jedli medový karamel, a měli na stupnici hodnotit, jestli jim připadá sladký nebo hořký. Testerům bylo řečeno, že ochutnávají různé typy karamelu, ale ve skutečnosti bylo jídlo identické, ale měnily se jen tóny, které poslouchali.

Testování v laboratorních podmínkách je ale něco jiného, než pokud v reálných podmínkách. Restaurace v Londýně tak na čas začaly nabízet karamel, ke kterému bylo přiložené telefonní číslo. Lidé si mohli zavolat a stisknutím tlačítka si vyžádat sladkou nebo hořkou chuť. Podle volby pak z mobilu zněl vysoký nebo nízký tón, a lidé pak opravdu cítili změnu chuti a zvýraznění sladké nebo hořké.

Zdroj
The GuardianScience Direct
Back to top button