Historie a kultura

Kečup se v 19. století používal i jako lék proti žloutence

Dnešní kečup vypadal před pár sty lety dost jinak

Dnes kečup známe jako hustou červenou rajčatovou omáčku, která se hodí jako dochucovadlo a hodí se například k hranolkům, klobásám, burgerům, ale třeba i fish and chips. Takto ale vždy kečup nevypadal a dříve to byla směs ryb nebo hub.

v roce 1834 přidal doktor John Cooke Bennet do kečupu rajčata, hlavně aby obsahoval spoustu vitamínů a antioxidantů. O této vytvořené směsi tvrdil, že léčí špatné trávení, průjem, revma, ale také žloutenku. Kečupovou směs dokonce nechal přetvořit na pilulky.

Objevila se ale spousta konkurenčních produktů, které kečupové pilulky jen imitovaly a obsahovaly pouze projímadlo, tedy ani stopu po rajčatech. Protože reklama nebyla regulovaná, tak výrobci těchto pilulek tvrdili, že umí léčit prakticky cokoliv od kurdějí po zlomené kosti.

Kvůli těmto dezinformacím ztratily opravdové kečupové pilulky na důvěryhodnosti a celé impérium se rozpadlo v roce 1850.

Zdroj
Ripleys
Back to top button