Lidé

Výroba Nutelly spotřebuje asi čtvrtinu světové produkce lískových ořechů

Recept na Nutellu je jednoduchý, ale obrovsky náročný na spotřebu lískových ořechů

Když byla po 2. světové válce vynalezena Nutella, asi se nedalo moc čekat, že takto jednoduchý recept dobije svět a stane se jedním z nejznámějších receptů vůbec. Přitom vyrobit tuto sladkou pomazánku není nic složitého. Je to vlastně kombinace cukru, palmového oleje, kakaa a lískových oříšků.

Nutella ale právě lískové ořechy vyžaduje ve velkém a díky nim je tak oblíbená. Nutella se vyrábí tak ve velkém, že je ročně potřeba 100 000 tun lískových ořechů, což je přibližně čtvrtina roční produkce. Kvůli tomu je cena lískových ořechů tak vysoká a každý trh, který přestane s jejich produkcí, otevírá dveře dalším.

Farmáři se snaží rozšiřovat farmy a přichází na způsoby, jak lískové ořechy pěstovat na místech, kde to dosud nešlo. Lískáče se tak pěstují od Jižní Ameriky po Austrálii a každým rokem se produkce zvyšuje.

Zdroj
npr.org
Back to top button